Livet är ingen tävling!

Jag har på känn att det här kommer bli ett väldigt långt inlägg.

Först och främst måste jag säga att jag inte alls förstår mig på dessa mammor som jämt ska tävla med varandra.
Min Casper är 4 månader och utvecklas i sin egen takt, och det måste han ju få göra eller hur?
Man kan inte tävla om vilken unge som sitter först, får tänder först och växer fortast. Allt har sin tid, alla är olika man måste låta saker få ta den tid det tar. Man kan ju inte sträva efter att mitt barn ska vara precis som någon annans. Alla mammor känner sitt barn bäst och vet hur man ska hantera det barnet. Man kan inte klanka ner på andra mammor, för du känner ju trots allt inte hennes barn lika bra som hon själv gör! Att en sak är bra för mitt barn kanske inte är bra för ett annat. För man måste komma ihåg:

ALLA BARN ÄR OLIKA.

Sen all hysteri om alla saker till barnet. Ska man ha tripptrapp eller inte? Sulky eller inte? vilket babygym, babysitter m.m. man ska välja. Där är det samma sak, man köper väl den sak som passar sitt barn bäst? Inte efter vad alla andra har! När vi väljer vad vi ska köpa till Casper tittar vi först och främst ur säkerhetssynpunkt. Är detta nog säkert? Sen rådfrågar vi våra vänner som har liknande saker, läser på internet vad andra har skivit och sen väljer vi utifrån det vi tror passar oss/honom bäst. Jag köper definitivt inte någon för att det är snyggt utan att veta att det är säkert.

Vi har inte köpt mycket begagnat utan han har fått nya saker och kläder. Men det är ju mitt val. För att jag vill att de grejerna ska fungera till ett barn till plus att jag alltid har varit lite bortskämd ;)

Nu om mig och mitt nu. Hela poängen i det här är att man kan inte tävla sig genom livet!
Man kan inte stressa sig igenom sitt barns utvecklning, att man ska träna honom/henne att kunna vissa saker bara för att någon annan gjorde det vid en viss ålder. Sluta upp och stressa och njut av att se ditt barn upptäcka nya saker och komma på hur man gör. Stressa dig inte igenom den finaste tiden ni har. Man mår ju uppenbarligen inte bra av att stressa. Inte konstigt att många får panik, ångest, oro m.m.

För mig spelar det egentligen ingen roll vad jag har eller vad jag är. Nu har jag ju möjligheten att köpa det jag vill men om den saken någongång skulle ändras skulle det inte spela någon roll. Det som betyder mest i slut ändan är att jag får vara med min familj varje dag, att äta frukost och middag tillsammans, att mysa ner i soffhörnet och bara hålla om varandra, att jag och Petter tillsammans får följa Caspers utveckling och dela på ansvaret om honom. Att finnas för varandra i både glädje och sorg och att min familj får vara frisk och kry. Då spelar ingen barnvagn, matstol eller babygym någon som helst roll i världen! Så är det bara!

Så mammor, njut av det bästa ni har!

Är det andra mammor som upplever denna stressen? Svartsjukan på andra?
Vdd tycker ni?


Malin- Jag känner faktiskt mitt barn bäst!





Kommentarer
Postat av: evelina

Jag håller med dig helt och hållet !

Jag har också varit med om att det ska tävlas. Så himla onödigt. SOm du säger alla barn är ju olika och hur skulle det inte annars sett ut om alla barn var lika ! Alla händer när det händer och saker kommer när dem kommer. Och sen med grejer, man köper ju självklart det man tycker är bäst :D

2010-08-18 @ 14:58:43
URL: http://theycallmelilleve.blogg.se/
Postat av: Maria

Klart man känner av stressen och hetsen, det gör nog alla mer eller mindre? Är det inte från folk i sin närhet så är det från familj, släkt eller bvc. TYVÄRR tror jag att det är så det ser ut i dagens samhälle, dock är det synd att de ska gå ut över barnen! Jag försöker då att inte "tävla" och jämföra Jeff, även om jag ibland blir frestad då andra slänger ur sig hur bra och duktiga sin egen unge är. Men, det är bara att bita ihop :D



Jeff får göra allt i sin egen takt, dock gillar jag att då "träna" honom när jag ser att han tycker det är roligt! Vi kan däremot inte köpa så mycket nya saker åt honom även om vi ibland önskar att vi kunde, men den ekonomin har vi dessvärre inte. Men men, jag tror att Jeff kommer vara lycklig ändå även om han emellanåt får använda mina eller Pers gamla grejer :)



Däremot är nog jag bortskämd och lite.. ja, svag för snygga grejer som du skrev. Men givetvis kollar jag ju på säkerheten OCKSÅ!

2010-08-18 @ 15:05:11
URL: http://slaria.blogg.se/
Postat av: Maria

En till sak, du borde ha skrivit om hysterin kring "mitt barn gråter aldriiiiig" det kan få mig att bli gråtfärdig hahah. Vissa ska verkligen skryta om att "mitt barn är så tyst heeeeela tiden"



Och? Haha. Jeff, han kan gapa och skrika som en ren galning, men det har sin charm också! Även om man blir less, visst, men vadå, jag kan ju inte direkt göra nånting åt saken! Jag älskar han lika mycket ändå :)

2010-08-18 @ 15:12:48
URL: http://slaria.blogg.se/
Postat av: Malin

Evelina: Skönt att du håller med :) Varför kan bara inte alla låta sina barn utvecklas i lugn och ro?



Maria: Jag kan tyvärr inte hålla med dig om att det är någon hysteri kring att "mitt barn skriker aldrig" Casper skriker faktiskt nästan aldrig och är knappt ledsen. Jag kan ju som inte nypa han bara för att få han att skrika. Däremot är han inte tyst som du skriver, han surrar alltid för fullt :) och ibland blir han sur för att mössan har ramlat för ögonen. Men vi upplever aldrig det som jobbigt eller störande.



Jag känner faktiskt ingen stress eller hets från något håll. Jag tar dagen som det kommer och vi lever vårt liv utifrån Caspers rutiner. Det fungerar jätte bra och alla mår bra. Man ska inte lyssna så mycket på andra utan gå ifrån sin magkänsla om vad som känns rätt för sitt barn.

2010-08-18 @ 18:39:22
URL: http://livetarsummanavdinaval.blogg.se/
Postat av: Maria

Det var ju inte så att jag syftade på Casper utan jag menar i största allmänhet. Jag har träffat på ganska många som just vill jämföra hur mycket ens barn skriker. Det kan få MIG att bli halvt galen, då jag struntar fullständigt i om Jeff skulle ha kolik eller va knäpptyst.



Sen är det ju givet att man ska leva utifrån ens barns rutiner, finns nog inget annat :) Men även det tär på en emellanåt, speciellt nu när Per inte är hemma på veckorna.



Man är alla världens bästa mamma till just sitt barn :)

2010-08-18 @ 19:19:32
URL: http://slaria.blogg.se/
Postat av: Marika

MYCKET BRA inlägg Malin! :) Tror att det är dom som tror att deras barn är bäst och snabbast på precis ALLT som mår mest dåligt i sin vardag!

2010-08-18 @ 20:17:33
Postat av: Malin

Maria: jag förstod att du inte syftade på Casper. Jag menade bara på att jag tycker inte det finns någon hysteri kring den saken...



Det var de hela inlägget handlade om. Alla är världens bästa mamma till just sitt barn. BARA man inte stressar sig igenom det och försöker tävla.



Tack Marika! Det tror jag också...

och är mammorna hysteriska så orkar inte papporna med...

2010-08-19 @ 08:10:12
URL: http://livetarsummanavdinaval.blogg.se/
Postat av: Maria

Ok. Det har jag andra åsikter om, eller har märkt av det på ett annat sätt än du.



Vadå, "BARA man inte stressar sig igenom det och försöker tävla"? Jag tror ju inte på att man är en dålig mamma för att någon fått en uppfattning om att man skulle "tävla". Jag vet ganska många som gillar att "tävla" men inte är de dåliga mammor för det. Däremot har de allra flesta av dom upplevt olika sorters svårigheter och motgångar som gör att de är stolta och glada över att deras barn "presterar" bra. Dock uppfattar då väldigt många att de just tävlar då och ska få deras barn att verka bäst, vilket är så SYND! Jag personligen skulle aldrig tävla när det gäller Jeff, däremot är jag OTROLIGT stolt över honom för varje litet steg han gör i sin utveckling! Allra mest eftersom att han var så liten när han föddes och pga min havandeskapsförgiftning. Jag fick ta sån skit när han föddes för diverse saker så därför älskar jag att hylla och lyfta honom i skyarna för ALLT han gör. Om då du eller någon annan anser att det är att tävla eller något åt det hållet, ja då får det vara så!

2010-08-19 @ 15:33:37
URL: http://slaria.blogg.se/
Postat av: Malin

Alltså Maria, du behöver inte misstolka saker och ting. Det jag skrev är inte riktigt just mot dig, men tar du åt dig kan jag inte stå för saken. VIsst får man höja sina barn till skyarna, det gör vi också för Casper är det bästa som hänt oss! Allt jag säger är att man inte behöver stressa och tävla, även om man haft det svårt i livet. Mitt liv har inte heller varit en dans på rosor men inte använder jag Casper för att kompencera det. Allt jag säger är att våra barn inte alltid kommer vara små barn, ska vi lära dem att stressa och tävla i allt? Hur kommer de då må när det inte alltid vinner? Ska de också känna stressen och pressen över att alltid vara bäst? Inte konstigt barnen blir orolig redan som liten...Visst ska vi uppmutra dem och vara stolta över dem! TEx jag och mina vänner skryter jämt åt varandra om våra barn, men vi tävlar inte eller strävar efter att mitt barn ska vara precis som någon annans... Det är skillnad, STOR skillnad.

2010-08-20 @ 10:47:52
URL: http://livetarsummanavdinaval.blogg.se/
Postat av: Marika

Malin jag måste återigen säga att jag håller med dig i dina åsikter.. Jag vet flera fall där föräldrar tävlat mot varandra över vilket barn som fortast kryper, går och springer.. Sen fortsätter vissa fortfarande och tävla när dom blir äldre vilket innebär att som du säger barnen blir ledsna och känner sig värdelösa pga av att dom fått lära sig att de är den som kan saker fortast som är "Bäst". De hela kan innebära i vissa fall att barnen får otroligt dåligt självförtroende att dom inte fyller upp till föräldrarnas förväntan.Och hur bra är det att för ett barn och känna sån press! Och det är MYCKET stor skillnad på att vara STOLT över sitt/sina barns framsteg och på att TÄVLA!

2010-08-20 @ 13:40:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0